Hier moet je aan denken bij het huren van een zeilboot in het buitenland

De zomer komt steeds dichter bij, dus als je nog geen vakantieplannen hebt gemaakt, dan wordt het tijd om daar eens mee te gaan beginnen. Zeilen is een vakantieplan dat steeds populairder wordt. Steeds meer Nederlanders kiezen voor de vrijheid van het huren van een zeilboot in het buitenland. Maar als je dit van plan bent, waar dan moet je dan aan denken? Je leest het in dit artikel!

huren van een zeilboot in het buitenland
Zeilboot interieur via Shutterstock by Capchure.ch

Vaarbewijs nodig bij het huren van een zeilboor in het buitenland?

Een van de belangrijkste dingen die komen kijken bij het huren van een boot in het buitenland, zijn vaarbewijzen. Je krijgt vaak namelijk niet zomaar een zeilboot mee van een verhuurder. Hij of zij wil hiervoor wel aantoonbare zeilervaring zien. Daarom moet je in het buitenland, net als in Nederland, een vaarbewijs hebben om een boot te kunnen huren.

Wel vaarbewijs je precies nodig hebt? Dat hangt af van een aantal factoren. Enerzijds maakt het uit wat voor boot je huurt. Niet voor elke boot heb je een vaarbewijs nodig, en voor de ene boot heb je een ander vaarbewijs nodig dan voor de andere boot. Het maakt ook nog uit in welk land je de boot huurt. Voor een zeilboot huren Griekenland zul je bijvoorbeeld een ander vaarbewijs moeten laten zien dan voor het huren van een boot in Kroatië.

huren van een zeilboot in het buitenland
Luxe zeilboot via Shutterstock by kudla

Zeilen met een schipper

Heb je geen vaarbewijs, of heb je maar heel weinig zeilervaring opgedaan in Nederland? Dan is het misschien een beter idee om niet zelfstandig te gaan zeilen op vakantie. Niet alleen omdat dat risico’s voor jezelf met zich meebrengt, maar ook omdat je hiermee anderen in gevaar kunt brengen. Heb je dus niet de nodige papieren, of ben je niet heel zelfverzekerd over je zeilvaardigheden, overweeg dan om een schipper in te huren. Hij of zij kent de wateren waar jullie zeilen heel goed en kan jullie veilig naar de mooiste plekken brengen.

Overweeg flottielje zeilen

Flottielje zeilen wint steeds meer aan populariteit. Bij flottielje zeilen vaar je in een groep van zo’n 10 zeilboten onder begeleiding van ervaren schippers op een aparte boot. De begeleiding van een partij als Tubber brieft de groep over de weersomstandigheden, de eindbestemming van de dag en mooie plekken die onderweg te bezoeken zijn. Gedurende de dag ben je verder vrij om je eigen koers te bepalen. Dit is dus niet een hele leuke manier van vakantie vieren, omdat er veel gezeild wordt, maar ook een hele flexibele manier van vakantie vieren, omdat je vrij bent om je eigen plan te trekken.

Ook voor mensen zonder vaarbewijs kan flottielje zeilen een hele leuke optie zijn voor de zomervakantie. Het is namelijk prima mogelijk om een schipper in te huren die het zeilen voor je doet. Zo kun je genieten van de mooie plekken waar je langsvaart met het flottielje, zonder dat je zelf hoeft te zeilen. Ultiem genieten dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }