Een prachtige droom rondreis door India en Nepal!

india1_
Ik ben Arianne, één van de Greenqueens van www.greenqueens.nl. Samen met Anita bloggen wij over een groen leven, vegan food, spiritualiteit en reizen. Speciaal voor deze gastblog deel ik deze reiservaring over India en Nepal met jullie.

Fascinating India and overwhelming Nepal

Ondank dat de reis naar India en Nepal niet mijn eerste verre reis was die ik maakte, ervaarde ik toch een lichte spanning voor mijn vertrek. Mijn beeld van deze landen was enerzijds heel positief, het kleurrijke Bollywood (I love it!) en spiritualiteit, maar anderzijds toch – door het huidige beeld over kinderprostitutie en verkrachtingen – ook negatief. Toch hebben verhalen van andere reizigers die ik heb gesproken, ervoor gezorgd dat ik geïntrigeerd ben geraakt door deze bestemmingen. Dus heb ik toch besloten om er gewoon maar voor te gaan. Misschien wel even ter info, omdat ik als vrouw alleen reis, heb ik er voor gekozen om met een groepsreis te reizen, zodat ik zeker wist dat ik mij veilig kon voelen.

india2_

Vanaf de dag dat ik aankwam in Delhi, was het overweldigend. Je bent het vliegveld nog niet uit, of je wordt geconfronteerd met hectiek, chaos, viezigheid, bedelaars, opdringerige verkopers, koeien, warmte en alle geuren en kleuren. Oké, het is duidelijk, het even rustig bijkomen is er niet echt bij. Gelukkig is de temperatuur nu nog vrij aangenaam, ik reis in februari en de temperatuur ligt nu rond de 25 graden. Als ik terug kijk op deze reis, ben ik hier ook blij om, want ik wil niet weten hoe intens de geuren zijn wanneer de temperatuur oploopt tot 40 graden!

india 3

In Delhi bezoeken wij wat verschillende Hindoe- en Sihktempels. Naast dat ik een grote natuurliefhebber ben, vind ik een bezoekje aan een tempel of een kerk altijd heel bijzonder. Ze geven mij toch altijd een bepaalde rust en energie. En eigenlijk zijn deze plekken de oase van rust in een stad als Delhi. Ook pak ik een ritje met de riksja door de kleine en chaotische straatjes. Echt, wow, ik weet gewoon niet waar ik moet kijken, er gebeurt aan alle kanten van de straat vanalles. Toch wordt je op de eerste dag al geconfronteerd met ook de mindere mooie kanten van India. En hoewel ik in Sri Lanka toch ook zeker veel armoede heb gezien, komt het ditmaal toch weer opnieuw binnen. Zoveel bedelende kindertjes, vaak ook nog met baby’s in hun armen, in vieze kleertjes. Mijn reisleidster vertelt mij dat geld geven geen optie is. Deze kinderen worden vaak ingezet door bendes. Doordat men in India gelooft in karma – en een bedelaar helpen goed is voor je karma –  maken bende’s hier gebruik van en laten kinderen bedelen. Kinderen worden soms zelf nog eens extra verminkt om meer geld op te kunnen brengen. Dit verhaal breekt mijn hart. Ik vergeet het moment ook niet dat ik ’s avond in mijn hotel zat, naar buiten keek, een paar kleine krottenhutjes zag en toch best moeite had om deze indrukken te verwerken. Een belletje naar mijn mams en een goed gesprek met mijn reisleidster – die al 6 jaar in India woonde – en ik was weer gereed om mijn bestemming verder te ontdekken. TIP! Bezoek ook de crematieplaats van Mahatma Ghandi wanneer je in Delhi bent. Deze man staat bij mij zeker in mijn lijstje van inspirerende personen.

india 4

Vanuit Delhi reizen wij de volgende dagen door naar Jaipur (sla deze stad zeker niet over, alsof je in een 1000 en 1 nachten-sprookje bent beland) en naar Agra. In Agra vindt je een 1 van de 7 wereldwonderen, de Taj Mahal. Een ontzettend toeristische attractie, maar dat maakt het gebouw absoluut niet minder mooi! Probeer om extra vroeg op te staan, zo ben je de drukte voor en de Taj Mahal in combinatie met een zonsopgang is prachtig.

india 5

Op naar onze volgende bestemming Orcha, vertrekken we met de trein van Agra naar Jhansi. Weer een hele beleving, er gaat tijdens deze reis geen dag voorbij zonder dat ik weer iets bijzonders mee maak. Op het treinstation worden we wederom overspoeld met een heleboel kindertjes. En omdat mijn hart nu eenmaal niet van steen is en ik toch graag iets zou willen doen, besluit ik samen met mijn reisgenoot een grote zak banaantjes te kopen en deze uit te delen. En ik weet het, met bananen ga ik de wereld niet verbeteren, maar voor dat moment was dat in ieder geval iets. We reizen eerste klas met de trein, voor ons westerlingen misschien iets prettiger. Verwacht overigens niet te veel van de term ‘eerste klas’. Het betekent alleen maar dat je niet tussen de kippen zit! Na een lange reis komen we aan in Orcha, minder toeristisch (jeey!) maar ook zeker de moeite waard door de vele tempels en paleizen.

india 6

Vervolgens naar Khajuraho, klein dorpje, maar bekend om zijn erotische tempels. Hele mooie tempels met afbeeldingen van de Kamasutra. Toch best bijzonder om te zien.

india7

Mijn hoogtepunt van India is Varanasi, en ook zeker 1 van de redenen waarom ik naar India wilde. De heilige rivier de Ganges, daar waar aan de oever zoveel gebeurt! Meditaties, rituelen, yoga, maar er wordt ook gewassen, gespeeld en nog stukje verder vinden er crematies plaats. Bij een boottochtje over de Ganges zie je alles, ja alles. Dus ook de crematies (wel op afstand), dit kan voor ons westerlingen vrij heftig zijn. Ik raad je ook aan om alles te aanschouwen en vervolgens gewoon naast je neer te leggen. Hoe bijzonder het ook is om te zien hoe andere culturen hier mee omgaan, hoe heftig het tegelijkertijd ook is, de geur is zo intens en heftig en er is rondwaaiend as. In de avond heb ik een lange periode gedoucht om dit alles van mij af te kunnen spoelen.

india 8

Het verblijf in India sluiten we af met een bruiloft waar we via onze reisleidster waren uitgenodigd. Hiervoor heb ik mijzelf uiteraard in een sari gestoken en wat een feest. Nu klaar voor Nepal!

india 9

Na de nodige grenscontroles reizen we via Lumbini, de geboorteplaats van Boeddha, naar het Chitwan reservaat. Hoe tof, lekker overnachten in de natuur. Eindelijk even een beetje bijkomen van het India-avontuur. Tijdens een mooie safaritocht over de rivier en door de jungle, heb ik het geluk dat ik zoveels moois mag aanschouwen… Krokodillen aan de waterkant, een badderende neushoorn en heel bijzonder, we zien in de verte snel 2 tijgers wegschieten (uniek en voor een tijgerliefhebber als ik waanzinnig).

nepal 1

Vanuit de mooie natuur van Chitwan vertrekken we naar het plaatsje Pohkara. Een heerlijk plaatsje om te verblijven. Wanneer ik in de ochtend wakker word en naar buiten kijk, kijk ik uit op de Anapurna, de hoogst gelegen berg in de buurt van Pohkara. In Pohkara kun je goed souvenirtjes shoppen, maar ook ben ik via een lokale gids uitgenodigd om bij lokale vrienden thuis te gaan eten….. Dit zijn de momenten die je reis zo bijzonder maken. Ook krijgen we de kans om in een boeddhistische tempel een ceremonie mee te maken. Wederom een moment wat zeker bij mij is bijgebleven. Boeddhisme vind ik heel bijzonder en speelt zeker sinds mijn eerste aanraking hiermee een rol in mijn leven.

nepal4

De omgeving die je in Nepal tegenkomt is onbeschrijflijk mooi!! Adembenemend, het gebergte en de uitzichten….. zucht. Als laatste eindigen we in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Hier bezoek ik de Swayambhunath stoepa en de levende Godin. Wanneer wij in Kathmandu zijn, is er ook een festival gaande ter ere van de Godin Shiva. Op eigen risico gaan we in de avond naar het bedevaartsoord Pashupathinath met 2 andere reisgenoten, onze reisleidster en lokale gids. Heel heftig, maar onvergetelijk. Tijdens dit festival gaan de crematies aan de heilige rivier van Nepal, de Bagmati, ook gewoon door. Naakte priesters en een grote menigte maken het geheel overweldigend. Maar goed, once in your lifetime en ik heb het overleefd.

nepal 5

De volgende dag maken we een vlucht met een klein vliegtuigje over de Himalaya en zien we de Mount Everest….. Geen woorden voor, maar zeker aan te raden om dit te doen (indien je, net als ik, niet de conditie hebt om deze te beklimmen)! Uiteindelijk bezoeken we nog Bhaktapur, een UNESCO-stadje, fascinerend mooi met al zijn tempeltjes en pagodes.

nepal 6

Vanuit Kathmandu vliegen we naar Delhi, om vervolgens weer terug naar huis te vliegen. Wow, deze reis is best vermoeiend, mede door de lange reisdagen, maar grotendeels door de vele indrukken die je iedere dag opdoet. De indrukken zijn heftig, intens, het verschil tussen arm en rijk is zo duidelijk te zien. Maar tegelijkertijd is dit 1 van de meest bijzondere reizen die ik heb gemaakt. Laat je niet afschrikken door de heftige of negatieve verhalen. Het is geen reis voor alleen maar mooie stranden en relaxen, en oke, ik raad je aan, de reis wel te maken met een open mind en stevig in je schoenen te staan. Naast alle heftige dingen, heeft deze bestemming namelijk ook zoveel moois te bieden. Deze reis is niet alleen een reis, maar een echte ervaring, waar je ook zeker wat van mee naar huis zult nemen.

Ervaar India, ervaar Nepal…

Liefs,
Arianne

Simone: Wauw, ik ben echt enorm onder de indruk van dit prachtige verhaal. Dank je wel voor het delen, Arianne. Ik vind het een enorme eer om dit verhaal op mijn blog te mogen delen. Door dit verhaal staat wordt deze reis ab-so-luut aan mijn bucket list toegevoegd. Deze wordt met de dag groter en groter! 😉

Zijn jullie al eens in India en Nepal geweest?

Liefs,
Simone

Follow

2 Reacties

  1. 03/07/2020 / 09:19

    Ik word altijd heel blij van Nepal! Schitterend land en hele lieve mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }