Met de trein op pad? Koop van tevoren een kaartje!

Wanneer je vroeger per trein reisde had je hiervoor een kaartje nodig. Deze kocht je van tevoren op het station waarvan je vertrok. Hier stond een automaat waarbij je een kaartje kon kopen. Op steeds meer stations zijn deze automaten verdwenen. Dit komt doordat veel mensen tegenwoordig een OV-chipkaart hebben. Geldt dit niet voor jou? Dan heb je nog steeds een treinkaartje nodig. Wij raden je aan om deze van te voren te kopen als je met de trein op pad gaat.

Met de trein op pad
Woman travelling by train via Shutterstock by Song_about_summer
Je gaat goed voorbereid op reis

Koop je jouw treinkaartje (ruim) voor de dag dat je vertrekt? Dan ga je goed voorbereid op reis. Je voorkomt dan immers dat je op het station voor verrassingen komt te staan. Als hier geen automaat voor kaartjes is, kun je namelijk geen geldig vervoersbewijs aanschaffen. Je kunt dan proberen met behulp van jouw smartphone een kaartje te kopen. Helaas lukt dit lang niet altijd meer voordat de trein vertrekt. Heb je voor vertrek online al een treinkaartje gekocht? Dan is dit niet iets waar jij je druk om hoeft te maken. Print het kaartje uit of zorg ervoor dat je hem bij de hand hebt op jouw smartphone als je in de trein stapt.

Je betaalt minder voor jouw treinkaartje

Op sommige stations is nog een kaartjesautomaat aanwezig. Weet je dat je van een station met automaat vertrekt? Dan besluit je hier mogelijk een kaartje te kopen. Dit is een optie, maar je betaalt in dat geval wel de hoofdprijs voor een treinkaartje. Vervoerders rekenen namelijk standaard prijzen voor hun reizen. Koop je jouw treinkaartje online? Dan betaal je mogelijk aanzienlijk minder voor een ticket.

Met de trein op pad
Travel by train via Shutterstock by Eakachai Leesin

De meeste vervoerders bieden jou tegenwoordig de mogelijkheid om via hun website een kaartje te kopen. Dit is makkelijk, maar je betaalt hier vaak dezelfde prijs als bij de kaartjesautomaten op de stations. Gelukkig zijn er online ook goedkope treinkaartjes te vinden. Er zijn namelijk verschillende websites die treinkaartjes voor een (sterk) gereduceerd tarief aanbieden. Het verschil met de reguliere prijs kan behoorlijk groot zijn. Als dit het geval is, wordt reizen met de trein mogelijk flink goedkoper.

Koop het juiste kaartje

Dit lijkt misschien een open deur, maar uit ervaring weten wij dat sommige mensen een verkeerd treinkaartje kopen. Reis je heen en weer met de trein? Koop dan geen enkele reis. Als je een kaartje voor een enkele reis koopt, moet je voor de terugweg een nieuw ticket kopen. Twee kaartjes voor een enkele reis zijn meestal duurder dan een dagretour. Je reist dan namelijk goedkoop heen en terug met de trein. Ben je van plan om op één dag meerdere plekken te bezoeken met de trein? Kies dan voor een dagkaart. Met zo’n ticket mag je de hele dag onbeperkt met de trein reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }