Last minute een weekendje weg? Hier liggen de mooiste stranden van Nederland!

Zodra de temperatuur omhoog schiet staan we massaal in de file voor een dagje naar het strand. Maar ook nu de kerstvakantie officieel voorbij is blijft een weekendje weg aan de Nederlandse kust een uitstekend idee. Uitwaaien met de familie, lange strandwandelingen samen met de hond, of een zware conditietraining tijdens een teamweekend. Stuk voor stuk prima aanleidingen om, óók in de winter, te kiezen voor een weekendje weg in eigen land. Van een vakantiehuis in Zeeland tot een bungalow in Katwijk aan zee. Komt de keuzestress al opzetten? Lees dan snel verder als we de vijf mooiste stranden van Nederland in evenveel badplaatsen voor je op een rijtje zetten.

mooiste stranden van Nederland
Texel Beach via Shutterstock by Fotografiecor.nl
Zandvoort

De naam Zandvoort doet bij ieder direct een belletje rinkelen. Naast het bekende racecircuit, dat binnen een aantal jaar haar debuut hoopt te maken op de Formule 1 kalender, staat de badplaats bekend om haar langgerekte kuststrook.

Wie er van begin tot eind overheen loopt passeert 38 gezellige horecatentjes en heeft na afloop negen kilometers in de benen. Ook de prachtige wandelroutes over de Amsterdamse waterleidingduinen maken het Zandvoorts strand het gehele jaar door tot een enorme trekpleister en één van de mooiste stranden van Nederland. Een weekendje Zandvoort is dus een perfect uitje voor het hele gezin!

Sint Maartensdijk

Voor wie liever even ontsnapt aan alle drukte vormt het strand van Sint Maartensdijk een uitstekend alternatief. Het kleinschalige strand Gorishoek grenst aan de Oosterschelde en de bijbehorende Oosterscheldedijk. In haar bescheidenheid maakt deze badplaats onderdeel uit van prachtige wandel- en fietsroutes die over de benoemde Oosterscheldedijk uitkomen in het Zeeuwse plaatsje Tholen.

Waar zijn jaarlijks de meeste zonuren te vinden? Blijf lezen om daar achter te komen..

Mooiste stranden van Nederland
Callantsoog via Shutterstock by Eric Gevaert
Callantsoog

Bovenin de provincie Noord-Holland ligt één van de oudste standen van ons land, te weten Callantsoog. Voor eens en voor altijd uitmaken wie de beste beachvolleybalspel(st)er van de familie of de vriendengroep is? Het prachtige witte zand vormt het perfecte podium om erachter te komen.

Ook strandwandelaars en vliegerliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen. Niet in de laatste plaats is het strand omringt door leuke winkeltjes, authentieke restaurantjes en gezellige cafés. Jaarlijks trekt het strand vele vogelspotters aan dankzij de duinen die een trekvogelgebied vormen.

Texel

Op de vele leuke stranden die Nederland rijk is, gelden strenge regels wanneer het op (loslopende) honden aankomt. Het strand van Texel vormt één van de uitzonderingen op deze regel. Tussen 1 september en 1 maart mogen honden op alle Texelse stranden loslopen. Voor de onbewaakte gedeeltes is dit het gehele jaar van kracht. Deze gaan dan ook officieel door voor hondenstrand. Met een totaal strandoppervlak van 18 kilometer biedt het grootste Nederlandse Waddeneiland voldoende ruimte voor die pittige conditietraining.

Wie van jouw teamgenoten loopt er als eerste met zijn tong op zijn schoenen?

Niet alleen het oneindig aantal aanwezige witte zandkorrels maken Texel tot een geschikte locatie voor een fijn weekendje weg. Nergens in Nederland komen zoveel zonuren voor als op dit Waddeneiland.

mooiste stranden van Nederland
Zoutelande Beach via Shutterstock by Marcel Derweduwen
Zoutelande

Zo’n vijf kilometer aan strandoppervlak, vele nabije terrasjes, winkels en een eigenzinnige boulevard maken Zoutelande een waardige afsluiter van onze stranden top 5. Hoewel de wind hier in de winter met enorme snelheden over het strand kan scheren, hebben we de laatste maanden vaak vernomen dat er geen betere plek bestaat om de kou te trotseren.

Het strand van Smidshoekje staat, dankzij haar beschutte ligging, ook wel bekend als de Zeeuwse Riviera. Ondanks de ernstig toegenomen stroom aan toeristen beschikken de stranden nog over een blauwe vlag. Een waardering die voortkomt uit het feit dat het er altijd nog even veilig als schoon is.

Al met al meer dan genoeg redenen om, ook bij het gebrek aan de zomerse temperaturen, te kiezen voor een weekendje weg in eigen land. Toch? Staat het plannen van een weekendje weg aan het strand ook voor jou binnenkort op de agenda en ben je van plan nu eens echt punten te scoren bij je (schoon)familie, ploeggenoten, collega’s, oud klasgenoten of je vriendengroep? Bekijk dan eens het rijke aanbod gezellige groepsaccommodaties. Boek direct en beleef een weekend om nooit te vergeten!

Welke mooiste stranden van Nederland heb jij al bezocht of wil je nog bezoeken?

2 Reacties

  1. 11/01/2019 / 12:06

    Eerlijk? Zoutelande zou ik alleen al vanwege dat Bløf nummer overslaan. Zandvoort is fijn als het er niet te druk is.

    • 11/01/2019 / 12:40

      Haha, ik moest er ook meteen aan denken. Al vind ik het stiekem wel een fijn liedje… Je moet het alleen echt niet te vaak horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }