Het beste vis-uitje ooit in Noorwegen!

Noorwegen
Vandaag deelt Lot van Reisgoesting een kei-leuke ervaring met ons! Volgens Lot was dit het beste vis-uitje ooit… in Noorwegen!

Noorwegen

Een artikel beginnen met een ontegensprekelijke waarheid is nogal eigenaardig. Dat bewaar je meestal voor het einde, voor je conclusie, snap je? Toch, ik ga dat hier eens omdraaien, en mijn waarheid uitspreken: ik ben dol op het noorden. Ziedaar.

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat. Voor mij geen hete stranden en blakende zon. Nee, geef mij maar hoge toppen, veel wind en ijsblauwe, ijskoude meren. Ik mag zelfs, in een dappere bui, een duikje wagen in zo’n meer. Of op zijn minst een pootje baden.

SONY DSC

Noorwegen is dan ook zo’n land dat mij op het lijf geschreven is. Zelfs in hartje zomer kan het daar koud genoeg zijn om die muts en handschoenen boven te halen. Heerlijk. Dat ik in Noorwegen tevens de meest absurde dingen meemaak, is ook nog eens mooi meegenomen. Zoals die ene keer dat ik als haringvisser de zee op ging, met oranje drijfpak en al.

SONY DSC

Ik logeerde in een klein hotelletje op een ruige rots, tientallen meters de zee in. Het weer was kalm, wat ik nogal spijtig vond. Naar het schijnt was het eiland pas echt wondermooi als torenhoge golven zich tegen de rotsen beukten. Maar dat kalme weer was wel ideaal om uit vissen te gaan.

Ik kreeg een drijfpak om het lijf, dat elke lichaamsvorm versmolt, en stapte aan boord van zo’n roestig ding, met een half overdekte stuurhut. Iemand duwde een spoel met visdraad en haken in mijn handen, en deed me voor hoe ik die naar de bodem moest laten zakken en moest bewegen, in de hoop een vis te verlokken in zo’n haak te bijten. Nou, niks beet. Nog geen sprotje, laat staan een haring.

SONY DSC

Maar eerlijkheidshalve moet ik daar dan wel bij vertellen dat ik, zodra iemand riep ‘kijk, dolfijnen’, mijn haak in de steek liet en verrukt mijn fototoestel opdiepte.
Ik had nog nooit eerder wilde dolfijnen gezien. Dat ik ook nog nooit eerder op haring had gevist, was vergeten. Het was niet meer belangrijk, weet je. Door mijn telelens gaapte ik naar de dolfijnen, die opdoken en sprongen en duidelijk niet van plan waren dicht bij de boot te komen. Maar ze gingen ook niet weg. Uren heb ik naar ze zitten staren, in mijn oranje pakje en met mijn haken vergeten op de bodem van de boot.

Beste vis-uitje ooit!

Dat klinkt als een ontzettend leuke ervaring. Dankjewel om dit met ons te delen, Lot!

Zijn jullie al eens in Noorwegen geweest?

Liefs,
Simone

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }