Op vakantie met de trein: De leukste steden en landen!

op vakantie met de trein Via Shutterstock

Op vakantie met de trein is niet alleen handig omdat je vaak in het centrum van een stad aankomt, het kan ook nog eens ontzettend mooi zijn. Bovendien is het ook nog eens erg gemakkelijk en hoef je tijdens je reis niet op te letten of je wel de goede kant op rijdt en of je wel op tijd bij de juiste gate staat. Er zijn dus genoeg voordelen van internationaal treinreizen. Maar wat moet je nu echt niet vergeten om mee te nemen en welke steden en landen zijn leuk om heen te gaan? Ik zocht het voor jullie uit!

Op vakantie met de trein naar België

België ligt natuurlijk erg voor de hand. Vanaf Amsterdam kun je binnen twee uur al in Brussel zijn. Bovendien zijn er geregeld leuke acties, waardoor je een stuk goedkoper uit bent dan met de auto. Naast Brussel is Antwerpen ook een leuke stad en erg makkelijk te bereiken met de trein. Vaak kun je er met een directe verbinding al komen. Kijk naast een treinticket ook eens op de website van Flixbus. Als er een Flixbus halte bij je in de buurt zit, kun je namelijk al voor een tientje in Antwerpen komen.

Op vakantie met de trein naar Frankrijk

Frankrijk is ook erg goed te bereiken met de trein. Door het gehele land kun je op je gemak reizen met de TGV. Om de iets kleinere dorpen te bereiken, kun je met de regionale trein gaan.

Op vakantie met de trein naar Spanje

Vanaf Frankrijk kun je ook zo doorreizen naar Spanje. Wat zo leuk aan naar Spanje reizen met de trein is dat je gaandeweg het landschap echt ziet veranderen naar een mediterraans landschap.

Op vakantie met de trein naar Zwitserland

Het allermooiste land om met de trein doorheen te reizen is Zwitserland. Als je door Zwitserland reist is de reis op zich al een hele beleving. Je komt langs kastelen, hoge bergen en gaat via prachtige bruggen over diepe dalen. Door met het traject Albula/Bernina te gaan kom je in 122 kilometer langs 196 bruggen, 55 tunnels en 20 dorpen. Dit traject tussen Thusis en Tirano is zo mooi dat het in 2008 zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst is gezet. De trein heeft zelfs een panorama dak zodat je het prachtige landschap goed kunt zien.

Waar moet je aan denken als je op vakantie met de trein gaat?

Ben je al overtuigd om deze zomer met de trein op vakantie te gaan? Denk dan nog even aan de volgende punten:

 • Let goed op wat de bagagevoorschriften zijn en of je hier aan voldoet. Bij iedere maatschappij kunnen de voorschriften weer anders zijn, zoek dus even goed uit wat wel en niet mag.
 • Kijk of je met de nachttrein kunt reizen. Je ticket is dan goedkoper en je bespaart op een hotelovernachting, want die heb je dan niet nodig.
 • Neem een klein kussentje mee. Wat is er nou lekkerder dan wegsukkelen tijdens je reis en wakker worden net voordat je op je bestemming aankomt? In de trein kan dat perfect, want je hebt lekker veel ruimte.
 • Neem zelf eten en drinken mee. De trein is een fijne manier om te reizen, maar je hebt nie vaak de gelegenheid om even iets te eten of te drinken te kopen. In de trein zelf zit vaak wel een barretje, maar deze is vaak vrij prijzig en het eten is er niet zo lekker.
 • Let op je bagage. Helaas zijn er in de trein relatief veel zakkenrollers actief. Als je niet in de mogelijkheid bent om bij je bagage te blijven zet er dan even een klein slotje op of vraag of je buurman er even op kan letten. Uiteraard kan er altijd iets gebeuren met je bagage onderweg. Een reisverzekering is dan wel zo handig. Voor je gaat dus even goed opletten wat de beste verzekering voor jouw trip is. Hier kun je de goedkoopste reisverzekering vergelijken!
 • Zoek uit of je moet reserveren voor de trein die je wilt nemen. Zeker als je een interrail ticket hebt en dus geen vast ticket is het van belang dit goed te controleren.

Veel trein plezier!

Ben jij al eens op vakantie met de trein gegaan?

Liefs,
Simone

*Dit is een gastblog zonder sponsoring

4 Reacties

 1. 04/05/2017 / 11:48

  Ik heb twee jaar terug door Europa gereisd met de trein en inderdaad Zwitserland is zo mooi om doorheen te rijden! Hetzelfde geldt voor Oostenrijk!

 2. 04/05/2017 / 08:43

  Ja, ik maak ook regelmatig stedentripjes met de trein, ideaal! Ook een keer met de trein naar Londen geweest, je bent even onderweg, maar het is wel tof 🙂

 3. 04/05/2017 / 07:31

  Nog een tip: kun je optioneel een gereserveerde (vaste) plek kiezen, doe dat dan. Ik reisde in februari met de trein door Oostenrijk en op en neer naar Budapest. Voor de trein naar Budapest had ik een kaartje voor een vast tijdstip gereserveerd, maar geen eigen stoel gekozen. Gevolg was dat ik op het laatste deel van het traject van mijn stoel gejaagd werd en nergens meer kon zitten…
  Verder was het trouwens echt héél prettig om door Oostenrijk trein te reizen. Goed werkende wifi en stopcontact op elke plek. Ook in Noorwegen en Californie heb ik weleens een traject met de trein gedaan, beiden aanraders, vooral door het schitterende landschap en relaxte manier van reizen!

 4. 04/05/2017 / 06:58

  De trein heb ik 3x gebruikt voor een vakantie, 1x naar Antwerpen, 1x naar Parijs en 1x naar Keulen. Er zit nog 1 treinreis bij die ik wil maken en dat is die naar Londen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }