Rondreis Andalusië: Zoveel kost het!

Rondreis Andalusië

Twee weken geleden gaf ik al een aantal tips voor een rondreis Andalusië. Deze week vertel ik jullie meer over wat zo’n rondreis Andalusië kost.

De reden dat ik dit artikel schrijf is dat Findio een blog over het uitgavepatroon van Nederlanders op vakantie geschreven heeft. Aangezien ik zelf op vakantie nooit oplet of optel wat ik eigenlijk uitgeef , was ik wel nieuwsgierig of het overeenkomt met de gemiddelde Nederlander. Daarnaast vond ik het ook wel eens tijd worden om wel op te letten hoeveel we nu eigenlijk uitgeven op zo’n vakantie.

Uitgaven gemiddelde Nederlander

Klik hier voor een duidelijke versie van de infographic!

Rondreis Andalusië: Zoveel kost het!

Een goed systeem om alles bij te houden heb ik nog niet echt. Waarschijnlijk dat ik de volgende keer een Bullet Journal of reisdagboek hiervoor zal gebruiken. Dit keer heb ik alle uitgaven per dag bijgehouden in de ‘Notities’ app op mijn iPhone 7.

Daar heb ik het echt per dag uitgesplitst en erbij geschreven wat we gegeten hebben etc. Dat zal ik jullie besparen. Ik vond het in ieder geval wel handig voor het artikel over de rondreis zelf. Dat volgt overigens snel!

Vluchten, hotels en huurauto

Deze zet ik bewust even bij elkaar, omdat wij voor een pakketreis gekozen hadden. Deze rondreis Andalusië werd aangeboden door Actievandedag.nl. Normaal ben ik niet dol op dit soort aanbiedingen, omdat ik eerder al eens een in een vreselijk hotel terecht gekomen ben. Dit keer hebben we de hotels goed gecheckt via booking.com.

Voor twee personen betaalden we € 1170,50. Dit is dan inclusief:

 • Huurauto met onbeperkt aantal kilometers
 • 5 Hotels
 • Retour vliegtickets via Transavia

Dit komt dan neer op € 585,20 p.p. voor 11 dagen. Dit is € 53,20 p.p. per dag om ergens te kunnen slapen.

Rondreis Andalusië

Eten en drinken

Eten en drinken tijdens een rondreis Andalusië is gelukkig niet al te duur. Je kunt het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Er zijn genoeg tentjes met goedkope ontbijtjes en tapas waar je heerlijke gerechtjes krijgt. Deze zal ik in een apart artikel delen.

Wij kozen bewust niet voor een hotel ontbijt, omdat we het leuker vonden om er op uit te trekken en een leuk tentje te zoeken. Met ons twee hebben we op 11 dagen tijd voor € 643,50. Hierin inbegrepen:

 • Ontbijt
 • Lunch
 • Diner
 • Tussendoortjes

We komen dus uit op € 321,75 p.p. voor 11 dagen. Dit is € 29,25 p.p. per dag. Dit valt reuze mee als je je bedenkt dat je daar 3x voor eet!

Tickets bezienswaardigheden

In totaal waren we samen € 75,10 kwijt voor verschillende bezienswaardigheden. Hierin inbegrepen:

 • Verschillende Alcazaba’s
 • Caminito del Rey

Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat het iets duurder geweest had moeten zijn. We konden helaas geen tickets voor Alhambra meer krijgen. We zijn er wel even binnen geweest, maar konden dus niet naar het paleis en de tuinen.

We komen dus uit op € 37,55 per persoon voor 11 dagen. Dit is € 3,41 p.p. per dag. Het viel me op dat de tickets voor bezienswaardigheden helemaal niet duur zijn.

Rondreis Andalusië

Parkeerkosten, tol en OV.

Aangezien we een auto gehuurd hadden, moesten we uiteraard ook rekening houden met eventuele parkeerkosten en tol. Toen we vanaf het vliegveld richting Jerez de la Frontrera reden, moesten we meerdere malen tol betalen. Gelukkig kwamen we er via een vriendin achter, dat er ook snelwegen parallel aan deze tolwegen lopen. En daar hoef je dus niet te betalen. Check dit dus altijd even goed, voordat je de weg oprijdt!

We betaalden in totaal € 155,90 voor parkeerkosten. Dit is inclusief:

 • Bus
 • Parkeergarages
 • Parkeerplek hotels
 • Parkeren Eindhoven Airport

Per persoon was dit dus € 77,95 voor de hele reis. Dat is € 7,08 per dag. Bedenk wel dat dit voor twee auto’s is. Mijn eigen auto op Eindhoven Airport + de huurauto in Spanje. Is dus op zich nog redelijk goedkoop.

Overige

Uiteindelijk hebben we ook nog wat exra kosten gemaakt voor:

 • Souvenirs
 • Vergeten tandenborstels
 • Paraplu
 • Extra gewicht koffer op de terugreis

Bovenstaande is optioneel en dit heb ik dus niet meegerekend als reiskosten.

Als ik alles nu bij elkaar optel hebben wij per persoon per dag € 92,94 uitgegeven. Dat is toch best flink. Nu hebben we de reis natuurlijk een paar maanden eerder betaald. Dus als ik die kosten eraf trek, blijft er nog € 39, 74 p.p. per dag over.

Onze uitgaven t.o.v. de gemiddelde Nederlander

In totaal hebben wij 2.044,68 uitgegeven aan deze vakantie. Poeh, als ik dat zo zie, is het toch wel even schrikken hoor. Dat is een heel maandloon dat je in 11 dagen spendeert. Maar de ervaring is het natuurlijk meer dan waard.

Echter bewijst dit wel weer dat wij qua de uitgaves zo gemiddeld zijn als maar kan. Maar liefst 25,6% (Zie infographic) geeft dit gemiddeld uit aan een vakantie.

Daarnaast vind ik dit ook prima. Ik wil niet te weinig uitgeven, want dan heb je snel kans dat het enorm tegenvalt. Daarnaast hoeft het voor mij ook weer niet allemaal veel te sjiek te zijn. Dat is nergens voor nodig. Als ik maar kan genieten van de cultuur, de natuur en de buitenlandse gastronomie.

Heb jij al eens een rondreis Andalusië geboekt?

Liefs,
Simone

*In samenwerking met Findio

2 Reacties

 1. 29/06/2020 / 18:24

  Allemachtig, dat is inderdaad een heleboel geld zeg! Dat zou ik niet gauw aan een vakantie willen of kunnen uitgeven.

 2. Boouchra
  26/06/2020 / 09:11

  Ik vind het heerlijk om blogs over reizen te lezen. Zo kan ik me goed voorbereiden op mijn volgende reis. Wanneer het weer ‘normaal’ wordt ga ik zeker naar Andalusië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }