Shortbreak naar Dinant in de Belgische Ardennen

Mijn naam is Camiel Rooyakkers. Af en toe schrijf ik een stukje voor ElsaRblog. ElsaRblog is een lifestyle en foodblog met veel artikelen over favoriete vakantiebestemmingen. Deze keer mag ik een artikel schrijven voor Sim’s Cup of Tea over een Shortbreak naar Dinant!

Shortbreak naar Dinant

In het voorjaar van 2019 hadden we al 10 dagen doorgebracht in Monte Gordo (Portugal). Voor de zomervakantie hadden we geen plannen gemaakt. Maar wat doe je als je 4 weken vrij bent?

Shortbreak naar Dinant

Onze vrienden stelden voor om er met z’n vieren, een paar daagjes tussenuit te gaan. Voor een paar dagen wilden we niet te ver weg, maar toch een andere omgeving verkennen. Zo kwamen we uit bij Dinant. Een stad met 13.000 inwoners in de Belgische Ardennen, gelegen in de provincie Namen. De afstand vanaf onze woonplaats Eindhoven is ruim 200km. en je bent in 2 en een half uur in een totaal andere omgeving. Ideaal voor een shortbreak. We boekten 2 kamers voor 2 overnachtingen in het Ibis hotel. Dit is gelegen op een prachtige locatie aan de rand van Dinant, langs de oever van de rivier de Maas. 

We besloten al vroeg in de ochtend te vertrekken zodat we het maximale uit deze 3 dagen konden halen. Via de A2 en E42 bereikten we na dik 2 uur onze bestemming. Gelukkig konden we direct inchecken en na een kop koffie, Dinant gaan verkennen. Deze eerste dag hebben we heerlijk gewandeld. Aan de ene kant uitzicht op de Maas en aan de andere kant de stad. Aan de oevers van de Maas zijn talloze terrasjes waar je tussendoor heerlijk kunt eten. Na de lunch zijn we de brug overgestoken en hebben we daar de heuvels verkend. Er zijn diverse wandelpaden rondom Dinant.

 Ook is er de mogelijkheid om fietsen of mountainbikes te huren. Of je bekijkt alles vanaf het water en maakt een boottocht of je huurt een sloepje. Na zo’n stevige wandeling krijg je natuurlijk dorst. In de verschillende kroegjes kun je genieten van een lekker Belgisch biertje. Het Leffe bier komt hier oorspronkelijk vandaan. Er is zelfs een museum van Leffe bier wat je kunt bezoeken.

Citadel van Dinant

Op de tweede dag stond een bezoek aan de Citadel van Dinant op het programma. Dit is de topattractie van de stad en al van veraf te zien. Dinant heeft een roemrucht verleden en de Citadel neemt daar een belangrijke plek in. Vanaf de Middeleeuwen tot aan de tweede wereldoorlog is regelmatig een hevige strijd gevoerd. Hierbij werd de Citadel een aantal keren verwoest maar ook even zoveel keren weer hersteld. Bij een bezoek aan de Citadel wordt dit je al snel duidelijk. 

Het museum in de Citadel vertelt op een schitterende manier de verhalen over veldslagen en oorlogen. Je bereikt de Citadel met een kabelbaan. eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over de stad, de rivier en de omgeving.

Shortbreak naar Dinant

Op de derde en laatste dag hebben we eerst nog een souvenir gekocht. Dinantse koek is iets wat je in alle patisserieën in Dinant kunt kopen. De koek is keihard en eigenlijk niet te eten. Je kunt het eigenlijk beter met een spijker aan de muur hangen!  Hierna hebben we Dinant achter ons gelaten en zijn we langs de rivier de Maas richting Namen gereden. Dit is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Nadat we ook hier een Citadel hadden bezocht, zijn we op ons gemak naar huis gereden.

Eenmaal thuis hebben we de shortbreak naar Dinant afgesloten met een etentje in een van onze favoriete restaurants. Met z’n vieren,vonden we het heerlijk om er een paar dagen tussenuit te zijn in deze verrassend leuke stad.

Ben jij al eens in Dinant geweest?

2 Reacties

  1. 08/02/2021 / 07:11

    Nee, nog nooit en nu met de lockdown zal het er voorlopig ook wel niet van komen. Maar het ziet er mooi uit daar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }