Sparen voor je droomvakantie in 3 stappen

Waar denk jij aan bij het woord ‘droomvakantie’? Waarschijnlijk aan ‘veel zon’, ‘mooie bestemmingen’ en ‘ver van huis’. Misschien denk je ook wel aan het lange sparen en eindeloze geduld. Dat blijft namelijk soms best lastig. Hoe pak je dit nu slim aan en kun je slimmer sparen voor je droomvakantie?

sparen voor je droomvakantie
Dream vacation via Shutterstock by Song_about_summer

Stap 1: Fantaseer er lekker op los

Als je aan je droomvakantie denkt, wat zie je dan voor je? Wandel je door de historische straten van Rome? Bewonder je de majestueuze Taj Mahal? Of snorkel je in het kristalheldere water van Bora Bora? Niets motiveert meer dan een duidelijk doel.

Maak bijvoorbeeld een moodboard met alle afbeeldingen van jouw droom vakantiebestemming. Laat je inspireren met reisblogs en -vlogs. Bedenk alvast hoeveel dagen je ongeveer nodig hebt om (in ieder geval) de hoogtepunten te bezoeken. En geef jezelf het gevoel dat je nog maar één ding hoeft te doen zodra jij het bedrag gespaard hebt: boeken. Elke euro die jij vanaf vandaag opzij zet, brengt die specifieke droomvakantie weer een stukje dichter bij de werkelijkheid.

Stap 2: Maak een duidelijke planning om te sparen voor je droomvakantie

Met jouw droomvakantie helder voor ogen, weet je precies waarvoor je de komende tijd geld opzij zet. Maar om hoeveel euro’s gaat dit precies? Grote droomvakanties kosten vaak veel geld. Een overzichtelijk en vooral realistisch budget helpt je daarom enorm. Naast grote uitgaven zoals vluchten en accommodaties, zijn er namelijk een hoop kleine uitgaven die bij elkaar flink oplopen.

Maak daarom een lijst met alle kosten, onderverdeeld in bestemmingen of kostenpotjes. Kijk nu alvast wat gemiddelde prijzen zijn voor hotels, uitjes, transport, restaurants etc. En maak op basis van de duur van jouw reis een realistische planning. Kijk bijvoorbeeld eens naar de kosten die ik maakte tijdens mijn rondreis Andalusië.

sparen voor je droomvakantie
Saving for vacation via Shutterstock by surasaki

Stap 3: Gebruik een aparte spaarrekening voor je vakantie

Je hebt jouw doel duidelijk voor ogen. En dankzij een duidelijk kostenoverzicht weet je precies hoeveel geld je moet sparen. Dan blijft de lastigste stap over: het spaargeld daadwerkelijk apart zetten om van jouw droomvakantie een echte vakantie te maken. Gewoontes zoals spontane plannen in de weekenden of impulsaankopen maken sparen namelijk best lastig in de praktijk.

Wat is dan de beste manier om te sparen, ondanks deze gewoontes? Dat kan vrij eenvoudig: een nieuwe gewoonte creëren. Zo is het slim om een aparte spaarrekening aan te maken waar je maandelijks een vast bedrag naar overmaakt. Met een vast maandelijks spaarbedrag wen je namelijk aan de gewoonte om te sparen.

Stel bijvoorbeeld in dat je op de dag dat je loon wordt uitgekeerd, automatisch € 20,- overmaakt naar je vakantiespaarrekening. Je verhoogt hiermee ook de drempel om vakantiespaargeld uit te geven aan iets anders, omdat je het handmatig moet overmaken.

Luid je nieuwe voornemen extra leuk in door:

  • je vakantiespaarrekening een naam die te geven die je blij maakt (passend bij je moodboard dus)
  • alvast een mooi bedrag op de rekening te zetten, zodat je een sterke start hebt die extra motiveert.

Met deze tips gaat het vast en zeker lukken met slimmer sparen voor je droomvakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }