Sri Lanka: de perfecte ‘1e keer Azië’!

Sri Lanka“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.”

Hi allemaal! Vanaf vandaag zullen jullie regelmatig artikelen van andere leuke en getalenteerde bloggers/reizigers op Sim’s Cup Of Tea kunnen lezen. Omdat ik zelf toch meer mooie reisverhalen op mijn website zou willen zien en ik helaas niet continu kan reizen, vind ik het super leuk dat zij deze artikelen met me willen delen! Reizen jullie mee?

Gastblog geschreven door: Judith Rotmans

Hoi! Ik ben Judith, en ik ben graag op reis om nieuwe plekken te ontdekken. Een van de plekken die ik heb bezocht en die geweldig was, is Sri Lanka! Normaliter schrijf ik over verrassend leuke kinderboeken op mijn blog: www.leesleeslees.blogspot.nl, maar voor Sim’s Cup Of Tea maak ik graag een uitzondering om over mijn reis te schrijven! Veel leesplezier en mocht je nog meer willen weten, neem gerust contact met me op via mijn blog!

Judith Twitter: @leesleesleesNL
Facebook: www.facebook.com/leesleesleesblog
Pinterest: jrotmans/leesleeslees-met-je-kind

Sri Lanka: de perfecte ‘1e keer Azië’!

Na vele reizen door Latijns-Amerika zochten mijn vriend en ik een keer een bestemming in Azië. Naar een niet al te ‘heftig’ land waar zowel natuur als cultuur te vinden is. Na wat speurwerk kwam we op het spoor van Sri Lanka:

Een eiland -LEUK!
Niet al te groot -LEUK!
Niet al te toeristisch -LEUK!
Veel variatie -LEUK!

Gezien onze beperkte tijd -2,5 week- kozen we ervoor om eens niet te gaan backpacken, maar zoals daar veel gedaan wordt, een individuele rondreis te doen met auto met gids/chauffeur. Alle hotels van te voren geboekt en een programma met vaste items, maar ook nog veel keuzemogelijkheden. Het was voor ons nieuw dat we een begeleide reis deden, dus we vonden het ook nog best spannend. Gelukkig bleek onze gids/chauffeur een aardige man te zijn, die ook nog wel wat wist te vertellen en die we ook veel vroegen over het dagelijks leven en de gewoonten. Maar die het ook prima vond om even niks te zeggen en ons onze gang te laten gaan.

Wat hebben we zoal gedaan in die weken? Een paar hoogtepunten:

Olifanten, olifanten en nog meer olifanten!

We vielen vanaf dag 2 met ons neus in de boter, want we bezochten een nationaal park met ongelooflijk veel… olifanten! Voordat ik me erin verdiepte wist ik eigenlijk niet dat er zo veel olifanten waren in Sri Lanka. Er zijn olifantenweeshuizen en ook nationale parken met dus gelukkig nog héél veel olifanten. We hebben er een aantal bezocht en het blijft toch echt magisch om zo dicht bij deze gigantische dieren te kunnen zijn!

Sri Lanka

Prachtige overblijfselen uit vervlogen tijden

Polonnaruwa is een oude koningsstad met overblijfselen van zowel Hindoestaanse als Boeddhistische bouwwerken, verspreid over verschillende sites. Een aantal liggen aan een meer, anderen verspreid in het bos. Wij gingen met de mountainbike op pad. En de gids, jawel, reed voor ons uit in de auto… Tikje ongemakkelijk en hilarisch wel. Voor het bezoeken van alle sites, die erg de moeite waard zijn, kun je zeker een dag uittrekken. Dit wisten wij niet van tevoren maar daarover later meer. Met een plattegrond in de hand is het trouwens prima te doen zonder gids. Ook dat wisten wij niet. Dus lekker zelf op pad zou ik iedereen aanbevelen. De variatie in wat je kunt bezoeken is enorm, van oude tempels tot boeddhabeelden tot stupa’s. En dat alles in de bossen. Nog een tip: zorg dat je voldoende water en eten bij je hebt! De gids had ons dus niet echt verteld dat het een lange excursie zou zijn waardoor we totaal niet voorbereid op pad gingen. Leermomentje voor ons dus… vanaf toen hielden we zelf altijd onze Lonely Planet bij de hand en vroegen we alle details bij de gids omtrent hoe lang het rijden was, hoe lang we er zouden zijn, of er eten te koop was, etc. Het hoogtepunt van de stad vonden wij trouwens een gigantische stoepa, die we bijna gemist hadden, omdat we zó’n dorst en honger (en hoofdpijn) hadden, dat we eigenlijk de rest van de stad maar wilden laten zitten… Gelukkig maar dat onze nieuwsgierigheid het toch won.

Sri Lanka

Een verademing!

Eén van de redenen waarom we voor deze georganiseerde reis gekozen hadden (via NRV, deze reis lijkt erop: 16-daagse rondreis) was dat er verschillende soorten vervoer in de reis zaten: auto, trein, fiets, boot, gemotoriseerde tuktuk, wandelen én een traditionele ossenkar. De laatste zat in een excursie die ik iedereen kan aanbevelen. Namelijk… een ochtendwandeling beginnend bij een dorpje (Hiriwadu in ons geval), vervolgens door bossen en rijstvelden, langs water, met een lokale gids en verder niemand om ons heen, behalve wat natuurlijke bewoners. We maakten een niet-gemotoriseerde boottocht over een meer vol met lotusbloemen, gingen op bezoek bij een traditionele boer, aten een kokosnoot, maakten nog een stil boottochtje en tenslotte bracht de ossenkar ons terug naar de bewoonde wereld. Eerlijk waar, het was één van de hoogtepunten van onze reis. Geen poespas, geen andere toeristen, gewoon wij en een paar Sri Lankanen op pad door het prachtige land.

Sri Lanka

De hoogte in!

Een ander wel degelijk toeristisch letterlijk en figuurlijk hoogtepunt, was de leeuwenrots van Sigiriya. Wel een fikse klim, maar zeker de moeite waard. Onderweg kom je langs prachtige rotstekeningen en heb je adembenemende uitzichten.

Sri Lanka

De Tempel van de Tand!

In het midden van Sri Lanka, in de bossen en bergen ligt de stad Kandy. Die stad is bekend om de Boeddhistische Tempel van de Tand, waar, je raadt het al, een tand van Boeddha bewaard is in een bijzonder kistje in nóg weer 6 kistjes. Als je gelukt hebt, kun je dat kistje ook daadwerkelijk 1 seconde zien als je aansluit in de lange rij van vooral Sri Lankanen voor wie het erg bijzonder is allemaal. Sowieso is het bijwonen van de ceremonie rondom het vertonen van ‘de tand’ bijzonder om mee te maken!

Sri Lanka

Kedengkedeng!

Halverwege de reis wilden we even met zijn tweetjes op pad in plaats van weer met onze gids de dag door te brengen. Op subtiele wijze hebben we dan ook het programma enigszins gewijzigd en voorgesteld dat wij niet bij hem in de auto zouden stappen op weg naar de volgende bestemming maar dat we de trein zouden nemen. En zo geschiede. Heerlijk. Een treinreis in welk land dan ook kan ik iedereen aanbevelen. Je zit echt letterlijk tussen de bevolking en ziet hele andere dingen van het landschap en de steden dan wanneer je met de auto of bus bent. En een treinreis door Sri Lanka gaat met gemiddeld 15 kilometer per uur dus alle tijd om in de deuropening te hangen om je te vergapen aan het werkelijk prachtige landschap waar je doorheen tuft! We hadden veel aanspraak en de stops op de soms chaotische stations zijn ook heerlijk om te bekijken vanuit de trein.

Sri Lanka

Gluren bij de buren!

In Bandarawela zouden we een stop maken om de volgende dag een 7 uur durende hike te doen naar een waterval. Alleen…. Toen wij er waren was er niet genoeg water dus zouden we daar niks van zien. We hebben toen gevraagd aan de lokale gids die met ons mee zou hiken of we niet iets anders konden doen. Bv. Een wandeling door bos/veld/dorpjes in de buurt die max 3 uur zou duren. Nou dat vond hij alleen maar leuk dus hup daar gingen we op pad. Ook weer geweldig, gewoon door ‘normale’ dorpjes, boeren die in actie waren, nagezwaaid worden door nieuwsgierige kinderen, etc.

Sri Lanka

Smullen!!

Sri Lanka is natuurlijk bekend om zijn specerijen en thee. Het bezoek aan een theeplantage, theefabriek, botanische tuin, kruidentuin en lokale markt hoort dan ook zeker bij je reis. De geuren blijven je bij, heerlijk! Het eten in Sri Lanka is dan ook zalig. Wel spicy overigens. Mijn darmen kunnen niet zo goed tegen pittig eten dus ik moest wel uitkijken wat ik nam. Maar lekker was het zeker!! En weet je wat eigenlijk de allerlekkerste plek is om te lunchen of snacken? Gewoon bij stalletjes langs de weg. Natuurlijk niet de dingen die je normaal gesproken zou koken/bakken, maar bijvoorbeeld ter plekke geschild fruit, maiskolven van de bbq, verse thee, lokale snoepjes, etc. Onze gids vond het eerst raar maar wende al snel aan onze net-als-de-locals-lunch-stops.

Sri Lanka

In het wild!

Wat dieren spotten betreft sloten we de vakantie af met een bezoek aan Yala National Park. Krokodillen, luipaarden, wrattenzwijnen, waterbuffels, olifanten, apen, varanen en veel soorten vogels. Met een jeep door het park crossen, altijd fijn!

Sri Lanka

Bekende straatnamen!

Wat cultuur betreft sloten we de reis af met een bezoek aan vestingstadje Galle. Ooit ook door de Hollanders ‘veroverd’ dus er zijn straatnamen als Nieuwstraat en Leynbaan! Een heerlijk stadje om in rond te dwalen.

Sri Lanka

Bounty-stranden!

Sri Lanka heeft echt alles, dus als afsluiting van de reis hebben we nog een paar dagen genoten van de witte bounty stranden! Met toen wij er waren, waren er ook schildpadjes die net uit hun ei kropen!! Die hebben we geholpen om veilig de oceaan te bereiken. Super bijzonder!!

Sri Lanka

Sri Lanka

Ga naar Sri Lanka!!

Verder… lieve, behulpzame en belangstellende inwoners, velen spreken er ook Engels, een prachtig landschap, mooie culturele overblijfselen, niet al te vol met toeristen, goed te bereizen, veilig, dus absoluut de moeite waard om te bezoeken!! En oh ja, wij hadden helaas geen tijd maar met de Malediven om de hoek is er ook genoeg te zien onder water!!!

Sri Lanka

Geschreven door: Judith Rotmans
Foto’s eigendom van: Judith Rotmans, alleen ten behoeve van dit artikel in dit blog te gebruiken. Met uitzondering van de kaart van Sri Lanka, die is eigendom van Walkerstours.com.

Wauw, ik ben zo blij met dit artikel. Judith: Hartstikke bedankt dat je voor Sim’s Cup Of Tea in een ander genre wilde schrijven. Ik heb zo genoten van je verhaal, dat ik me even in Sri Lanka waande… Deze gaat echt per direct op mijn Bucket List!

Wat vonden jullie van het eerste gastblog artikel over Sri Lanka?

Liefs,
Simone
Follow

5 Reacties

 1. 01/06/2016 / 16:02

  Gaaf verslag en prachtige foto’s! Snel ook een keertje die kant op denk! 🙂 Leuk!

 2. Judith
  24/05/2016 / 20:21

  Hai Simone,
  Dank voor het compliment en graag gedaan!
  Groeten,
  Judith

 3. 24/05/2016 / 20:00

  Wat ziet het er gaaf uit. Hopelijk kan ik ooit naar zo’n land. Zou zo graag een keertje een olifant van dicht bij zien. Over het land heb ik zoveel al gelezen en geleerd. Het lijk mij zo’n fantastische land

  • Judith
   24/05/2016 / 20:22

   Het is een heerlijk land Fabian, als je de kans krijgt… zeker gaan! Je olifantenwens zal zeker uitkomen daar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }