Bijzondere decembertip: winterkamperen in eigen land!

Winterkamperen

Ah, december is in volle gang en de kerstdagen naderen alweer gestaag. De tijd van heerlijke diners, nostalgische kerstliedjes en natuurlijk de allerfoutste kersttruien. Naarmate het jaar tot een einde komt, komen we ook steeds meer in de stemming voor de feestdagen en vullen we onze aankomende weekenden en vrije dagen steeds meer met gezellige plannen.

Winterkamperen in eigen land!

Lekker in de natuur

Kamperen is natuurlijk een redelijk breed begrip: hebben we het hier over een tentje, een caravan of een blokhut? Kort gezegd: wat je maar wilt! Zelf overweeg ik een gezellige (sta-)caravan omringd door groen, maar een blokhut in het bos klinkt ook wel erg charmant. Hoe dan ook betekent kamperen eenvoud en dicht bij de natuur. Het mag dan wel wat kouder zijn buiten, maar zelfs als het heeft gesneeuwd is het fantastisch om lekker dik ingepakt een stevige wandeling te maken door prachtige wouden, duinen of heidelandschap. Daarna proeft de warme chocolademelk (of glühwein!) des te lekkerder en kun je heerlijk rozig wegdromen bij een film of mooie muziek. Bovendien is een warme douche of een bezoek aan de sauna nóg een tikje meer genieten na zo’n frisse en actieve middag.

Vuurkorven, lichtjes en lantaarns

Ik zie het ook helemaal voor me dat we de caravan dan met allemaal gezellige lichtjes versieren, lantaarns aansteken en een mooie vuurkorf buiten neerzetten, waar we dan omheen kunnen zitten voor de warmte en de sfeer. Natuurlijk is dat met vrieskou misschien niet voldoende om comfortabel buiten te zitten; daar kunnen gezellige dekens, dikke sokken en mutsen, plus warme dranken ook nog bij helpen. Voor binnen is het aan te raden om een gaskacheltje te gebruiken en er bestaan ook verwarmde matten voor op de vloer om je voeten warm te houden. Online vind je bovendien veel verschillende campings die speciaal zijn voorbereid op winterkamperen, zoals op deze pagina. Dergelijke campings bieden extra faciliteiten, zoals verwarmd sanitair, kampvuurplaatsen, stookhout, extra dekens en slechtweerruimtes – voor als je dan toch even moet schuilen.

Slimme voorbereiding bij winterkamperen

Natuurlijk vergt zo’n onderneming wel een slimme aanpak, zodat je straks niet tegen vervelende situaties aan loopt. De basics van het kamperen gelden ook in de winter, zoals een goede trekhaak voor de caravan die bij jouw type en model auto past – bijvoorbeeld hier online te verkrijgen. Zorg verder dat je alles even uittest voordat je vertrekt, vooral je kachel, kookstel en andere warmte-elementen. Je wilt per slot van rekening niet pas bij aankomst ontdekken dat je zonder warmte zal zitten. Zorg ook dat je genoeg hapjes en drankjes meeneemt of inslaat, want het is wel zo relaxed om een goede voorraad te hebben. Zo kun je ongestoord genieten van het wonderlijke winterkamperen!

Ben je overigens zo’n held die graag het winterkamperen in een tent wil uitproberen? Dan kun je hier enkele tips vinden om het zelfs in je tentje warm te houden.

Wat zijn jouw bijzondere winterplannen voor december?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

p a { color: #333; box-shadow: inset 0 -0.5em 0 0 #f2d4c8; }